کد خبر:۳۹۷۶۰۰
آزاداندیشی در دانشگاه‌های خراسان جنوبی در سالی که گذشت؛ 

دانشگاه‌های بیرجند همچنان در آزمون آزاداندیشی لنگ می‌زنند/ کرسی‌هایی که با غفلت دانشگاه‌ سرد ماند 

خراسان جنوبی با بیش از ۵۰ هزار دانشجو به استان دانشگاهی کشور شهرت دارد، اما این دانشگاه‌ها تاکنون در زمینه برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی عملکرد مطلوبی را از خود به جای نگذاشتند. 

به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از بیرجند، کرسی‌های آزاداندیشی یکی از مطالبات مقام معظم رهبری از دانشجویان و دانشگاه‌ها است که متاسفانه مسئولان دانشگاه‌ها به دلایل گوناکون از برگزاری این کرسی‌ها چشم پوشی می‌کنند و یا اینکه جلسات یک طرفه پرسش و پاسخ می‌گذارند.

 

خراسان جنوبی با بیش از ۵۰ هزار دانشجو به استان دانشگاهی کشور شهرت دارد، اما این دانشگاه‌ها تاکنون در زمینه برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی عملکرد مطلوبی را از خود به جای نگذاشتند و طی یکسال گذشته برخی از دانشگاه‌ها تعداد کرسی‌های آن‌ها بیشتر از سه مورد نبوده است.

 

بیشتر کرسی‌هایی که تاکنون در دانشگاههای خراسان جنوبی برگزار شده است؛ تنها نام کرسی را بر روی خود یدک می‌کشیده و بیشتر شبیه یک جلسه سخنرانی یک طرفه و یا پرسش و پاسخ بوده است.

 

برخی از دانشگاه‌ها هم با نام کرسی آزاداندیشی برخی از افراد مانند علی مطهری، مصطفی کواکبیان و یا صادق زیباکلام را دعوت کردند تا از این طریق بتوانند به خواسته‌های سیاسی خود برسند و جو دانشگاه را از طریق حمایت از سران فتنه و پا گذاشتن روی خطوط قرمز، به سمت گروه خاصی سوق دهند.

 

آنچه مهم است اینکه در بین مسئولان دانشگاههای خراسان جنوبی به خصوص چند دانشگاه بزرگ بیرجند، عزم جدی برای برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی وجود ندارد، که شاید یکی از دلایل آن عدم انتقاد پذیری مسئولان و ناهماهنگی بین تشکل‌ها و مسئولان فرهنگی دانشگاه باشد.

 

ناهماهنگی بین مسئولان دانشگاه و تشکل‌ها؛ مانع مهم بر سر راه کرسی‌های آزاد

 

مسئول واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند با اشاره به اینکه در دانشگاه پیام نور بیرجند در ترم گذشته به طور متوسط هر ماه یک کرسی آزاداندیشی برگزار شده است، گفت: این کرسی‌ها بیشتر با توجه به مناسبت‌های مختلف و با موضوعات مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی برگزار شده است.

 

خسروی با بیان اینکه دانشگاه پیام نور بیرجند برخلاف سایر دانشگاه‌ها در کرسی‌های ازاداندیشی بدنبال جنجال آفرینی و متشنج کردن جو دانشگاه نیست، گفت: کرسی‌هایی که تاکنون در این دانشگاه برگزار شده در فضایی کاملا آزاد و منطقی و بدور از توهین و جسارت به گروه و یا حزب خاصی بوده است؛ به همین دلیل دانشجویان هم استقبال خوبی از این کرسی‌ها داشتند.

 

وی با اشاره به اینکه در دانشگاه پیام نور قبل از برگزاری هر کرسی اطلاع رسانی لازم برای حضور دانشجویان و بیان خواسته‌ها و نظرات آنان در کرسی صورت می‌گیرد، گفت: با توجه به اینکه پیام نور یک دانشگاه بومی است و دانشجویان به غیر ساعت کلاس‌ها کمتر در دانشگاه حضور دارند، اما استقبال از کرسی‌های آزاداندیشی به نسبت جمعیت دانشگاه خوب بوده است.

 

مسئول واحد خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند با بیان اینکه مسئولان دانشگاه پیام نور بیرجند همکاری خوب با بسیج دانشجویی برای برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی دارند، گفت: مهم‌ترین مانع بر سر راه برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاههای استان ناهماهنگی بین مسئولان دانشگاه‌ها با تشکل‌ها است.

 

خسروی اطلاع رسانی گسترده در دانشگاه در رابطه با زمان، مکان و به خصوص موضوع کرسی را یکی از عوامل مهم استقبال دانشجویان از کرسی‌ها دانست و افزود: هر تشکلی که قرار است کرسی برگزار کند باید چند روز قبل از کرسی اطلاع رسانی جامعی داشته باشد تا دانشجویان در مورد موضوع کرسی تحقیق کنند و اطلاعات بدست آورند و در کرسی حرفی برای گفتن داشته باشند.

 

وی بیان داشت: بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند برای سال جدید کرسی‌های بهتر و با کیفیت تری را برگزار خواهد کرد که تحقق این موضوع همکاری بیشتر مسئولان دانشگاه را می‌طلبد.

 

دانشجویان از صحبت کردن در کرسی آزاداندیشی می‌ترسند

 

محسن اکبرپور مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند هم با اشاره به اینکه برای برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی باید ابتدا فرهنگ سازی شود تا همه دانشجویان نظرات خود را در کرسی بیان کنند، گفت: متاسفانه یکی از مواردی که امروزه باعث شده تا کرسی‌های آزاد اندیشی در دانشگاه‌ها خیلی مورد استقبال قرار نگیرد؛ ترس دانشجو از صحبت کردن در جمع سایر دانشجویان است.

 

وی با بیان اینکه امروز دانشجویان بدلائل مختلف مطالعه غیر درسی آن‌ها بسیار پایین است، گفت: دانشجو در کرسی آزاداندیشی احساس می‌کند که چون نمی‌تواند به خوبی صحبت کند ممکن است مورد تمسخر دیگران واقع شود لذا از صحبت کردن در کرسی ترس دارد و در بحث‌ها مشارکت ندارد.

 

مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور بیرجند با اشاره به اینکه بیشتر کرسی‌هایی که در دانشگاه پیام نور بیرجند برگزار می‌شود با موضوعات اجتماعی و فرهنگی است، گفت: موضوعات سیاسی بدلیل عدم مشارکت دانشجویان در موضوع، کمتر در دانشگاه پیام نور برگزار می‌شود.

 

اکبرپور با بیان اینکه در ترم گذشته ۲ کرسی آزاداندیشی با موضوع «ازدواج آسان» و «شبکه‌های اجتماعی» در دانشگاه پیام نور بیرجند برگزار شده است، گفت: در ترم جاری نیز یک کرسی آزاداندیشی با موضوع مذاکرات هسته‌ای پیش بینی شده است.

 

وی گفت: این کرسی روز ۲۰ فروردین ماه در آمفی تئا‌تر پیام نور بیرجند برگزار خواهد شد.

 

دانشگاه بیرجند امسال در برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی موفق نبوده است

 

حمید نظریان، دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند هم با بیان اینکه دانشگاه بیرجند امسال در زمینه برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی عملکرد مطلوب و کارنامه موفقی نداشته است، گفت: تعداد کرسی‌هایی که در سال ۹۳ در این دانشگاه برگزار شد نبست به ۹۲ کمتر بوده است.

 

وی با بیان اینکه برای برگزاری هرچه بهتر کرسی‌های آزاداندیشی سه گروه دانشجویان، تشکل‌ها و مسئولان دانشگاه دخالت دارند، گفت: مسئولان دانشگاه باید از حساسیت‌های بی‌مورد در مورد برگزاری این کرسی‌ها کم کنند و سلسله مراتبی که برای برگزاری کرسی‌ها وجود دارد را بردارند؛ چراکه این روند اداری باعث کم شدن علاقه تشکل‌ها برای برگزار کرسی می‌شود.

 

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند با بیان اینکه تشکل‌های دانشجویی هم باید وقت بیشتری برای این کرسی‌ها اختصاص دهند و به همت مضاعت و کار جهادی کرسی برگزار کنند، افزود: دانشجویان هم با مشارکت و حضور خود در کرسی‌های آزاداندیشی از تشکل‌ها بخواهند تا کرسی‌های بیشتری را برگزار کنند.

 

نظریان افزود: برای ترم جاری نیز در برنامه داریم که چند کرسی با موضوعات مختلف را برگزار کنیم.

 

وی گفت: در ترم گذشته انجمن اسلامی دانشجویان مستقل کرسی را با موضوع «سیاسیت‌های اقتصادی و علمی دولت یازدهم» برنامه ریزی کرد تا برگزار کند اما در لحظات آخر بدلیل حاضر نشدن طرف مقابل برای صحبت کردن، این کرسی هم لغو شد.

 

دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه بیرجند با بیان اینکه در دانشگاه بیرجند همه ساله انجمن اسلامی دانشجویان مستقل در برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی پیشگام بوده است، گفت: امسال بدلائل مختلف نتوانستیم کرسی زیادی برگزار کنیم.

 

نظریان با اشاره به اینکه کرسی‌های آزاداندیشی طبق آنچه در آیین نامه آمده است، برگزار نمی‌شود، افزود: سایر تشکل‌های دانشجویی دانشگاه هم امسال کرسی نداشتند و فقط چند مورد تریبون آزاد در دانشگاه بیرجند برگزار شد.

 

وی به برخی از موانع بر سر راه برگزاری کرسی‌ها اشاره کرد وگفت: موانع آیین نامه‌ای که وجود دارد و سلسله مراتب اداری از مهم‌ترین عوامل است.

 

دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم در برگزاری کرسی‌ها موفق نبوده است

 

مسئول سیاسی خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز با بیان اینکه در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم آمار کرسی‌های آزاداندیشی خوب نبوده است، گفت: از ابتدای امسال تاکنون تنها یک کرسی آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند برگزار شده و یک مورد دیگر هم بدلیل برخی ناهماهنگی‌ها لغو شده است.

 

حاجی‌زاده با بیان اینکه متاسفانه سطح کیفی کرسی‌ها خیلی خوب نبوده و با آنچه که مد نظر مقام معظم رهبری است فاصله زیادی دارد، گفت: متاسفانه آنچه شاهد بودیم در کرسی‌ها نوعی رفع تکلیف بوده نه اینکه در کرسی بدنبال حل مسائل و رفع مشکلی باشند.

 

وی با بیان اینکه مسئولان دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در زمینه برگزاری کرسی آزاداندیشی همکاری لازم را با تشکل‌ها دارند، گفت: نبود کادر اجرایی قوی، پیدا نکردن اساتید مورد نظر به دلیل مشکل هزینه یا تمایل نداشتن ان‌ها برای شرکت در کرسی‌های ازاداندیشی، کمبود بودجه و توجیه نبودن مسئولین برگزاری در مورد نحوه، علل و ضرورت برگزاری کرسی‌ها و همین طور ترس برخی دانشجو‌ها از حرف زدن از جمله عللی هست که باعث می‌شود کرسی‌های آزاداندیشی سطح مطلوبی نداشته باشد.

 

مسئول سیاسی پایگاه خواهران بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اینکه استقبال دانشجویان از کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند خیلی خوب بوده است، بیان داشت: در صورتی که دانشجو‌ها احساس کنند، بیان نظرات و یا سوالاتی که شاید در ذهن بسیاری از آن‌ها است در کرسی آزاداندیشی، بعدا برای آن‌ها مشکلی ایجاد نخواهد کرد، با اعتماد به نفس بیشتری در کرسی شرکت می‌کند و نظرات خود را بیان می‌کند و لذا سطح کیفی و بازدهی کرسی‌ها خیلی بالا‌تر از سطح فعلی می‌شود.

 

حاجی‌زاده به حضور برخی از افراد سیاسی به عنوان کار‌شناس در کرسی‌های آزاداندیشی و سوء استفاده از این تریبون به نفع مقاصد حزبی خود اشاره کرد و گفت: متاسفانه گاهی برخی افراد که در زمینه بحث منطقی حرف خاصی برای گفتن ندارند به عنوان کار‌شناس کرسی دعوت می‌شوند و در دانشگاه شروع به جنگ روانی و جوسازی‌های خارج از اخلاق می‌کنند تا با مظلوم نمایی یا یک سری کلی گویی‌ها و ربط دادن سخنانی که به موضوع کرسی ارتباطی ندارد، جو را در دست بگیرند که این برای کرسی‌ها یک آفت است.

 

لزوم برگزاری دوره‌های آموزشی برای فعالان فرهنگی دانشگاه

 

وی برگزاری دوره‌های آموزشی برای فعالای فرهنگی و مسئولین برگزاری کرسی با هدف اشنایی و توجیه ان‌ها در مورد علل و ضرورت و نحوه برگزاری کرسی‌های ازاداندیشی، مشارکت فعال شخصیت‌های علمی و فرهنگی در کرسی‌ها و همین طور ایجاد یک فضای کاملا مورد اعتماد دانشجو‌ها برای بیان ناگفته‌هایشان و گرفتن پاسخ را از جمله راهکار‌ها برای برگزاری بهتر کرسی‌های آزاداندیشی عنوان کرد.

 

حاجی‌زاده با اشاره به اینکه برای ترم جاری برگزاری چند کرسی برنامه ریزی شده است، گفت: مسئولان دانشگاه هم باید با دادن بودجه و فضا و مکان برای برگزاری بهتر این کرسی‌ها به تشکل‌ها برای برگزاری آن کمک کنند.

 

محمدامین کریمی، مسئول بسیج دانشجویی دانشکده حقوق وعلوم اداری دانشگاه آزاد بیرجند هم با بیان اینکه کرسی‌های آزاداندیشی یکی از جدی‌ترین مطالباتی است که رهبر انقلاب همواره در دیدار‌هایشان با دانشجویان و مجموعه‌های دانشگاهی مطرح فرموده‌اند، گفت: با وجود این و به رغم مطالبه‌ صریح و جدی مقام معظم رهبری، هنوز آن چنان که باید و شاید در دانشگاه‌ها به بحث کرسی‌های آزاداندیشی پرداخته نشده است؛ به گونه‌ای که نارضایتی رهبری از روند برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی را به روشنی می‌توان در کلام ایشان مشاهده کرد.

 

وی افزود: بررسی اهمیت و لزوم برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی می‌تواند دلایل این مطالبهٔ مهم رهبر انقلاب را آشکار‌تر سازد و در ذیل همین بررسی است که می‌توان نقاط ضعف و کم‌کارهای دستگاه‌ها و نهادهای مرتبط با این موضوع را شناسایی کرد.

 

برگزاری سه کرسی آزاداندیشی در دانشگاه آزاد بیرجند

 

مسئول بسیج دانشجویی دانشکده حقوق دانشگاه آزاد بیرجند با بیان اینکه روند برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی در دانشگاه آزاد اسلامی رو به رشد است، گفت: درطول سال ۹۳ تعداد ۳ کرسی آزاداندیشی در این دانشگاه برگزار شده که کیفیت اجرایی این کرسی‌ها هم قابل قبول است.

 

کریمی با بیان اینکه کرسیهای آزاد اندیشی در جامعه باید جایگاهی را داشته باشند که باعث تحول و خلاقیت شود نه اینکه از جامعه و تصمیمگیری‌های جریانهای سیاسی و اجتماعی تأثیرپذیر باشد، بیان داشت: هرگاه فضای مناسب برای تولید فکر در جامعه دانشگاهی شکل بگیرد سرعت روند تولید علم در مباحث علوم انسانی و جامعه‌شناسی افزایش پیدا می‌کند.

 

وی با بیان اینکه برای ترم آینده این دانشگاه بیشتر سعی در اجرای کرسی‌های برون سازمان است که همه دانشجویان بتوانند از این مباحث استفاده کنند، افزود: در این کرسی‌ها گفتمان‌های مختلف در مسائل سیاسی، اجتماعی و علمی آموزشی باید مطرح شود تا علاوه بر اینکه دانشجو‌ها انتخاب بهتری داشته باشند، راهکارهایی برای مدیریت دانشگاه‌ها و برنامه ریزان آموزش عالی پیشنهاد شود.

 

مسئول بسیج دانشجویی دانشکده حقوق دانشگاه آزاد بیرجند با بیان اینکه تشکیل کرسی‌ها به ما کمک می‌کند که دانشگاه‌هایمان به کارکرد اصلی‌اش که تولید علم و اندیشه در کشور است نزدیک‌تر شود، گفت: دانشگاه‌ها محیط اندیشه و آزادی فکر است و اگر این کرسی‌ها را نفی کنیم یعنی یکی از ارکان اصلی ماهیت و هویت دانشگاه را نفی کردیم؛ لذا حمایت مسئولان می‌تواند نقش بسزایی داشته باشد، چراکه توجه بیش از پیش به آزاداندیشی در دانشگاه‌ها ضروری است.

 

کریمی گفت: اگر بخواهیم کشورمان در مسیر پیشرفت قرار بگیرد باید از تمام ظرفیت‌های خود برای تضارب آرا و تولید علم بهره بگیریم تا بسترهای پیشرفت و رشد کیفی دانشگاه و جامعه فراهم شود.

 

حمایت از کرسی‌ها باید افزایش پیدا کند

 

دبیر جامعه اسلامی دانشگاه صنعتی بیرجند هم با بیان اینکه کرسی‌های آزاداندیشی باید در دانشگاه‌ها بیشتر برگزار شود، گفت: متاسفانه موانعی که بر سر راه برگزاری کرسی‌ها وجود دارد از این موضوع جلوگیری می‌کند.

 

اعرابی افزود: باید حمایت‌ها از برگزاری کرسی ازاداندیشی در دانشگاه‌ها افزایش پیدا کند.

 

وی افزود: اگر دانشجویان این اطمینان را پیدا کنند که کرسی ازاداندیشی محلی برای بیان نظرات آن‌ها است و می‌توانند در این کرسی‌ها حرف خود را به راحتی بزنند مطمئنا بیشتر حضور پیدا می‌کنند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار